|
Post by Bandura on Jan 22, 2006 0:27:16 GMT -5
Iвахненко Л. Володимир Кабачок // ж. "Музика", березень-квiтень, N 2, 1994 р. Становленням мистецтва бандури, вдосконаленням технiчних можливостей цього iнструмента, вихованням виконавцiв, викладачiв та диригентiв капел бандуристiв значною мiрою завдячуємо Володимировi Андрiйовичу Кабачку. Про його життєвий шлях та подвижницьку дiяльнiсть, яка тривалий час замовчувалася, вiдомостей дуже мало: у роки сталiнщини митець зазнав репресiй. У деяких виданнях, де згадується iм'я Кабачка, чимало неточностей, зокрема в Українськiй енциклопедiї (Торонто, 1988). Пошук документiв, архiвних матерiалiв, спогади рiдних, друзiв, колег по роботi дозволяють скласти уявлення про творчий шлях митця. З автобiографiї Володимира Андрiйовича: "Народився в 1892 роцi липня 15 дня в селi Петрiвцях Миргородського району на Полтавщинi в незаможнiй селянськiй сiм'ї. Мати все своє життя служила в наймах. Батька я не знаю..." Коли Володi виповнилося п'ять рокiв, його забирають iз села до Полтави, а в семирiчному вiцi вже спiває в Полтавському архiєрейському хорi. Тут дiти перебували на повному державному утриманнi (житло, одяг, харчування). З музичних предметiв вивчали вокал, диригування, сольфеджiо, теорiю музики. У Володi був вiд природи добре поставлений голос (альт). etc, memorial.org.ua/education/music/kabachok/1.htm
|
|